Een overzicht van wetenschappelijke publicaties met inzet van CTcue

Posted on 28 June 2021

CTcue wordt nu al enkele jaren ingezet voor het doen van onderzoek en we zijn er trots op dat we in de laatste twee jaar ook steeds meer publicaties van deze onderzoeken tegenkomen. Hieronder lichten we enkele mooie bevindingen uit:

Covid-19 studies
CTcue is voor meerdere onderzoeken rondom covid-19 ingezet. Recentelijk (juni 2021) verscheen er een publicatie van een onderzoek naar het gebruik van antihypertensie-medicatie bij het behandelen van patiënten die zijn opgenomen met een covid-19 diagnose. De studie toont aan dat het stopzetten van ACE-remmers, Angiotensinereceptorblokkers (ARB’s) of bètablokkers geassocieerd wordt met het overlijden van patiënten met het SARS-CoV-2. Deze studie werd met behulp van CTcue in 10 centers uitgevoerd.

Eerder dit jaar (maart) is er door het LUMC onderzocht wat het effect van remdesivir is op de nier-en leverfunctiewaarden van patiënten met covid-19. Een van de onderzoekers schrijft hierover op LinkedIn dat ze dankzij CTcue in staat waren om dit effect snel vast te stellen. Uit het onderzoek blijkt dat nier-en leverfunctiewaarden niet als een absolute contra-indicatie gezien moeten worden voor het gebruik van remdesivir bij covid-patiënten.

En in het najaar van 2020 verscheen er een onderzoek uit het Isala ziekenhuis waarin de labwaarden van overleden patiënten met covid-19 werden vergeleken met de labwaarden van de overlevenden. Het doel van deze studie was om te kijken of mortaliteit voorspeld kan worden aan de hand van de labwaarden op het moment van opname.

Handmatig screenen versus geautomatiseerd screenen
In november vorig jaar is er een interessante studie gepubliceerd waarin een geautomatiseerde text-mining methode (CTcue) wordt vergeleken met de traditionele, handmatige methode om patiënten te identificeren voor klinische studies. De conclusie luidt dat, met CTcue, zowel het aantal patiënten dat gescreend moet worden als de hoeveelheid arbeid die nodig is om data te verzamelen significant verlaagd kan worden. Waar vorige studies naar geautomatiseerde methodes nog “mixed results” lieten zien, toont deze studie aan dat een oplossing zoals CTcue goede resultaten laat zien. De studie vind je hier.

Evalueren van een behandeling: een retrospectieve cohort studie met CTcue
In deze studie is de behandeling voor patiënten met een overactieve blaas (OAB) onder de loep genomen. De behandeling bestaat uit een stapsgewijze aanpak waarbij de eerste conservatieve stappen worden opgevolgd door meer invasieve stappen. Onderzoekers hebben gekeken naar hoe effectief de stappen zijn en wat de resultaten zijn als er wordt afgeweken van de stapsgewijze behandeling. De onderzoekers ontdekten dat de behandeling erg langdurig kan zijn en dat met name de conservatieve stappen maar matige uitkomsten hebben. Een mooi voorbeeld van hoe je met CTcue een retrospectieve cohort studie kan uitvoeren. Een link naar de studie vind je hier.

Het belang van tekst: atypische presentaties van een pneumokokkeninfectie
Tijdens de winter van 2017-2018 was er een ongebruikelijk hoog aantal patiënten met een zeer ernstige manifestatie van een pneumokokkeninfectie. In een onderzoek van het Radboudumc zijn verschillende casussen nader onderzocht die vervolgens zijn vergeleken met een historisch cohort van dit type patiënten uit een nabijgelegen ziekenhuis. Bij het identificeren van de patiënten is CTcue gebruikt om met verschillende synoniemen van S. pneumoniae alle teksten te doorzoeken. Het onderzoek laat dus wederom zien hoe belangrijk de ongestructureerde data is om tot een volledig beeld of volledig cohort te komen. De studie kan je hier teruglezen.

Voor het complete overzicht van alle studies waarbij CTcue ingezet is, download je deze Excel file. Mocht je een studie kennen die je er niet tussen ziet staan, laat het ons weten! Stuur een mailtje naar support@ctcue.com

 

 

Back to overview
An IQVIA Business

IQVIA (NYSE:IQV) is a leading global provider of advanced analytics, technology solutions and contract research services to the life sciences industry dedicated to delivering actionable insights. Learn more at www.iqvia.com.

Contact

Herikerbergweg 314
1101 CT Amsterdam
The Netherlands
+31 (0)85 600 1037
support@ctcue.com