Net zo ‘slim’ als Google? Gelukkig niet.

Posted on 26 May 2016

Bij CTcue krijgen we af en toe de vraag of wij een soort van Google voor het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zijn. Als Google voor een gebruiksvriendelijke zoekmachine met goede zoekresultaten staat dan kunnen we hier met een volmondig ‘Ja’ op antwoorden. Toch is er een belangrijk punt waarop wij van de zoekgigant verschillen. Waar het Google’s doel is om zoveel mogelijk voor de gebruiker te denken, laten wij dat liever aan de gebruiker zelf over. Het is namelijk maar de vraag hoe wenselijk het is om net zo ‘slim’ als Google door een EPD te zoeken.

Google’s slimheid bestaat er voor een groot deel uit dat ze hun gebruikers heel goed begrijpen. Zoek je op Napoleon, dan weet Google dat de kans groot is dat je informatie over Napoleon Bonaparte zoekt. Is er een raket genaamd Napoleon naar Mars gevlogen, dan snapt Google dat je daar de nieuwsberichten van wilt lezen. Google maakt het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk, met als resultaat dat gebruikers er blind op vertrouwen dat de bovenste resultaten wel de meest relevante resultaten zullen zijn.

Dit blinde vertrouwen heeft natuurlijk wel een keerzijde. Je weet als gebruiker niet waar Google allemaal gezocht heeft en je weet niet welke informatie niet wordt getoond. Je kan dus niet evalueren of het ook daadwerkelijk de beste keuzes waren.

Als wij met onze applicatie op een vergelijkbare manier de zoekresultaten uit het EPD zouden communiceren, dan zou dat dus betekenen dat wij de gebruikers blind laten vertrouwen op de juistheid van de database en de algoritmes die bepalen wat ze als resultaat te zien krijgen. In de praktijk zien wij echter dat de medische data in het EPD zich daar niet altijd goed voor leent. Het komt nogal eens voor dat verschillende gegevens elkaar tegenspreken. Zo kan er een medicatie-opdracht gelinkt zijn aan een patiënt, terwijl uit een tekstdocument blijkt dat die medicatie-opdracht voortijdig is afgebroken. Er kan een diagnose ingevoerd zijn, terwijl er in een brief aangegeven staat dat een andere diagnose wellicht passender is.

Met andere woorden, voor het evalueren van de zoekresultaten is het belangrijk dat er naar de volledige context van de medische gegevens gekeken wordt. Het heeft weinig zin om alleen te focussen op de binaire vraag of een patiënt wel of niet in een lijstje past. Voor een dergelijke contextuele blik is specialistische kennis nodig, en dit vormt dan ook het uitgangspunt voor de ontwikkeling van onze applicatie. De focus ligt op slimme ondersteuning bieden, in plaats van op ‘slimme’ keuzes maken buiten de gebruiker om. De echt slimme keuzes maken onze gebruikers zelf.

Back to overview
An IQVIA Business

IQVIA (NYSE:IQV) is a leading global provider of advanced analytics, technology solutions and contract research services to the life sciences industry dedicated to delivering actionable insights. Learn more at www.iqvia.com.

Contact

Herikerbergweg 314
1101 CT Amsterdam
The Netherlands
+31 (0)85 600 1037
support@ctcue.com